Selecteer een pagina

< Terug

De Bloemenbuurt,
een ware transformatie

Als je begin 2022 een wandeling in de Bloemenbuurt maakt, ben je even de weg kwijt. Waar ooit de Petuniastraat was en huizen stonden, is het nu allemaal kaal. Op de plek van de 42 huizen en tuinen tussen de Zonnebloemstraat en Muurbloemstraat ligt enkel nog kale grond. De sloper heeft zijn werk goed gedaan en dat is te zien. De verschillende nutsbedrijven zijn inmiddels begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwbouw en het park. Het hart van de Bloemenbuurt is eind 2021 een grote kale vlakte met vele kuilen en bulten. Wat is er veel gebeurd dit jaar!

 

Renovatie

In 2021 kende de Bloemenbuurt volop bouwactiviteiten. De wijk stond vol met bouwhekken, kranen, busjes van aannemers en bouwketen. Vakmannen en -vrouwen liepen af en aan. Er is volop gewerkt. In 2021 zijn in totaal 83 woningen stevig gerenoveerd. Ze kregen onder andere nieuwe gevels. Het veranderde meteen de aanblik van de wijk. Er stonden eind 2021 in totaal 136 zeer energiezuinige huizen in de Bloemenbuurt te shinen.

Voor bewoners was de renovatie ingrijpend. Niet alles verliep vlekkeloos. Er ontstond irritatie, maar ook veel gezelligheid. Er was vooral saamhorigheid onder de bewoners en enthousiasme over het eindresultaat.

 

Onthulling van de nieuwbouw

2021 was ook het jaar van de onthulling van de woningontwerpen. 73 oude woningen gaan plaatsmaken voor 73 nieuwe aardgasloze woningen. In 2021 krijgt de nieuwbouw een gezicht. Met hulp van bewoners en omwonenden, die deelnamen in de selectiecommissies, zijn de ontwerpen gekozen. Aannemers kunnen nu aan de slag! Op volle kracht gaan wij en zij vooruit. In de zomer startten we al met de nieuwbouw van de eerste zestien levensloopbestendige woningen. Op de valreep van 2021 start de nieuwbouw van twaalf eengezinswoningen en een beneden- en bovenwoning tegenover het toekomstige park.

 

Een aardgasvrije Bloemenbuurt

2021 was ook het jaar dat een aardgasvrije Bloemenbuurt realiteit werd. De gemeente Montferland, Plavei en warmtenetbedrijf Firan geloofden in een aardgasvrije oplossing voor de Bloemenbuurt. De bestuurders gaven in maart akkoord voor de aanleg van een warmtenet. Met ruim tweehonderd huurwoningen en dus een massa aansluitingen, was Plavei de startmotor voor een warmtenet in Didam. Niet lang daarna begon ook de aanleg voor de ondergrondse infra. Straten gingen open, kabels en leidingen werden vervangen en opnieuw gelegd. In november werden de eerste gerenoveerde woningen aangesloten op het warmtenet en werd de gasaansluiting definitief verwijderd.

 

Wijkproductiestation

In de zomer van 2021 zagen we bijzonder transport de wijk inrijden: het wijkproductiestation werd op zijn plek gezet. Dit systeem met tien grote warmtepompen gaat onze huurwoningen van warmte en warm tapwater voorzien. Een gevaarte van maar liefst 50 ton!
Benieuwd? Bekijk dan eens de video hiernaast. 

 

Tweede operatie Struikroof

Waar gesloopt wordt, gaan ook tuinen met mooi groen op de schop. Gelukkig kwamen wijkbewoners helpen tijdens de tweede operatie Struikroof. Uit de tuinen van de te slopen huurwoningen van Plavei ‘roofden’ wijkbewoners planten, struiken en groen. Om te voorkomen dat dit groen in de afvalcontainer zou verdwijnen. Door onze inspanning geven we het een tweede leven!

 

Circulariteit

Niet alleen de planten en struiken die in de tuinen van de sloopwoningen staan, kregen een tweede leven. Dat gold ook voor de materialen die uit de sloop kwamen. Minimaal 95% van de materialen werd hergebruikt bij de nieuwbouw en in het nieuwe park. Of het kwam op een verantwoorde manier terug in de keten.

Studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen volgen sinds 2021 de materiaalstromen in hun minor ‘Follow the bricks and the bits’. We horen komende jaren of we onze ambitie halen. Uit de eerste resultaten van dit onderzoek blijkt dat we waarschijnlijk meer dan 95% circulair gesloopt hebben! 

 

< Terug

Luchtfoto Bloemenbuurt

Luchtfoto Bloemenbuurt

Luchtfoto Bloemenbuurt

Luchtfoto Bloemenbuurt

Luchtfoto Bloemenbuurt

Nieuwbouwwerkzaamheden

Nieuwbouwwerkzaamheden

Nieuwbouwwerkzaamheden

Nieuwbouwwerkzaamheden

Nieuwbouwwerkzaamheden

Nieuwbouwwerkzaamheden

Nieuwbouwwoningen

Gerenoveerde woningen

Gerenoveerde woningen

Gerenoveerde woningen

Gerenoveerde woningen

Gerenoveerde woningen

Plaatsing wijkproductiestation

footer huisjes