Selecteer een pagina

Bewoners zijn trots op hun eigen woning

‘Een lot uit de loterij’

 

“Ben jij apetrots op je woning en heb jij er echt jouw paleis van gemaakt? Laat het ons weten!”

Deze oproep deden we eind vorig jaar via sociale media. We kregen tal van leuke reacties. Van bewoners die genieten van hun woning of tuin. Maar ook van bewoners die aanvankelijk tegen de renovatiewerkzaamheden opzagen, maar nu dolblij zijn met het resultaat. Wij maakten een rondje. Te beginnen aan de Merelstraat in Didam…

Merelstraat Didam

Daar wonen Mary en Edmond Conception. Het stel woonde jarenlang met veel plezier aan de Irisstraat, maar toen ook hun huurwoning op de ‘slooplijst’ kwam te staan, begon de zoektocht naar een nieuw onderkomen. Aan de Merelstraat vonden ze twee jaar geleden hun nieuwe thuis. “We zijn trots op onze woning”, vertelt Mary Conception. “Na het verdriet dat we ons vertrouwde plekje aan de Irisstraat moesten verlaten, zijn we vol vertrouwen op zoek gegaan naar een nieuwe woning. Deze goed geïsoleerde hoekwoning aan de Merelstraat is een lot uit de loterij. Ik ben enkele straten verderop opgegroeid en ken hier veel mensen. Ik kijk zelfs uit op de woning van mijn oom en tante. Het heeft zo moeten zijn.”

Mary en Edmond zijn blij met hun plek. “De woning hebben we grotendeels zelf aangekleed. Mijn dochters hebben geholpen met het maken van tekeningen. Vooral de open keuken en bar vinden we gezellig. Ook de ruime tuin hebben we zelf vormgegeven. Een stuk verharding met een overkapping en een grote bloemenbak waar het regenwater in weg kan lopen. En voor het huis wat groen met boomschors. We voelen ons inmiddels helemaal thuis hier.”

Graaf Hendrikstraat Braamt

De tweede huurwoning vinden we in Braamt, aan de Graaf Hendrikstraat, waar Gert Stinissen samen met zijn echtgenote Yvonne woont. Gert en Braamt horen bij elkaar. “Ik ben hier opgegroeid. Het was dan ook even schrikken toen we enkele jaren geleden te horen kregen dat de woningen gesloopt zouden worden om plaats te maken voor nieuwbouw”, vertelt Gert. “We kregen gelukkig te horen dat we terug mochten keren als de nieuwe woningen klaar waren. Dat was nu 2,5 jaar geleden. We zijn heel blij en trots op onze nieuwe huurwoning. Die is veel beter geïsoleerd dan ons oude huis waar het bijna door de woning heen waaide. Logisch dat ze die hebben gesloopt. Nu wonen we in een nul-op-de-meter woning. Met een warmtepomp en zonnepanelen. Dat merken we in onze portemonnee. Alles is gelijkvloers en dat is op onze leeftijd ook fijn. En verder zijn de kamers veel sneller en prettiger warm te krijgen dankzij de vloerverwarming. We zijn er blij mee. Verder is de buurt fijn om te wonen. We kijken uit op een pleintje en kunnen prima vogels spotten. Of we dan niks te klagen hebben? Jawel, de buitenunit van de warmtepomp maakt wat lawaai, maar daar wordt nu aan gewerkt.”

Korte Spruit Didam

We eindigen weer in Didam bij de familie Duis met zes personen in een ruime tussenwoning. Het gezin bestaat naast moeder Michelle en vader Geert Duis uit Delano (11), Noèmi (8), Lyenna (5) en Djalène (3). “We hebben eind vorig jaar enkele maanden in de rommel gezeten”, zegt Michelle. “Maar daar kregen we wel een geïsoleerd huis voor terug. Ze hebben namelijk het dak, de ramen en de muren onder handen genomen. Verder liggen er nu zonnepanelen op het dak en ziet de buitenkant er prachtig uit.”

De bewoners steken ook zelf de handen regelmatig uit de mouwen. “Wij zijn best handig en hebben een slaapkamer en waskamer getimmerd op zolder. En vorig jaar hebben we een nieuwe keuken gezet. Ook hebben we de stopcontacten naar beneden verplaatst. We zijn echt blij met ons huis, maar ook met de tuin die misschien niet zo groot is, maar wel op het zuiden ligt en een mooie overkapping heeft. Het is nog een beetje rommelig na de renovatie, maar dat ruimen we binnenkort op.”

Op welke plek Michelle het meest trots op is? “Ik denk toch de woonkamer waar we met z’n allen graag zitten, met veel daglicht en waar het gewoon gezellig is.” 

< Terug

footer huisjes